Chodził za mną tydzień... miał być na Walentynki, ale nie wyszło... żadne kupne ciasto nie było w stanie zaspokoić mojej potrzeby, więc cóż było robić... trzeba było zrobić 😁😂💖Przedstawiam Państwu mega, hiper, ekstra czekoladowy tort bez cukru, glutenu, mąki i wszystkich niezdrowych rzeczy, bo przecież czekolada jest zdrowa 👀😋🍫🍫🍫
Składniki:
Ciasto:
- 200 gram orzechów laskowych
- 250 gram gorzkiej czekolady
- 200 gram masła
- 8 jajek
- 100 gram miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- serek mascarpone
- serek homogenizowany naturalny
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- śmietan fix
Dodatkowo:
- woda z sokiem wiśniowym (do nasączenia)
- wiśnie z frużeliną lub dżem wiśniowy bez cukru
Orzechy mielimy na mąkę. W garnku rozpuszczamy czekoladę, masło i miód, uzyskaną gęstą czekoladową masę pozostawiamy do przestygnięcia. W osobnej misce miksujemy żołtka oddzielone od białek, "mąkę" orzechową i proszek do pieczenia. Do uzyskanej masy dodajemy rozpuszczone masło z miodem i czekoladą, miksujemy na gładko. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok 50- 60 minut.
Upieczone i przestudzone ciasto kroimy na 3 równe placki.
Serek mascarpone, serek homogenizowany, miód płynny i kakao chwilę ubijamy mikserem, dodajemy śmietan fix i miksujemy do pożądanej konsystencji.
Placek lekko nasączamy, smarujemy kremem, na krem wykładamy frużelinę lub dżem, przykrywamy kolejnym plackiem i czynność powtarzamy 😊. Można udekorować wedle uznania lub po prostu posmarować pozostałym kremem.
Smacznego 🍫🍫🍫
Składniki:
Ciasto:
- 200 gram orzechów laskowych
- 250 gram gorzkiej czekolady
- 200 gram masła
- 8 jajek
- 100 gram miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- serek mascarpone
- serek homogenizowany naturalny
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- śmietan fix
Dodatkowo:
- woda z sokiem wiśniowym (do nasączenia)
- wiśnie z frużeliną lub dżem wiśniowy bez cukru
Orzechy mielimy na mąkę. W garnku rozpuszczamy czekoladę, masło i miód, uzyskaną gęstą czekoladową masę pozostawiamy do przestygnięcia. W osobnej misce miksujemy żołtka oddzielone od białek, "mąkę" orzechową i proszek do pieczenia. Do uzyskanej masy dodajemy rozpuszczone masło z miodem i czekoladą, miksujemy na gładko. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok 50- 60 minut.
Upieczone i przestudzone ciasto kroimy na 3 równe placki.
Serek mascarpone, serek homogenizowany, miód płynny i kakao chwilę ubijamy mikserem, dodajemy śmietan fix i miksujemy do pożądanej konsystencji.
Placek lekko nasączamy, smarujemy kremem, na krem wykładamy frużelinę lub dżem, przykrywamy kolejnym plackiem i czynność powtarzamy 😊. Można udekorować wedle uznania lub po prostu posmarować pozostałym kremem.
Smacznego 🍫🍫🍫
Komentarze
Prześlij komentarz