Zawsze babcia robiła nam kółka 😋 Takie smażone pączki z ciasta drożdżowego obsypane na grubo cukrem pudrem, które jadło się nakładając je na palec 😁 obowiązkowy przysmak w karnawale !!!
A ja mam tu dzisiaj dla Was fajną alternatywę dla babcinych kółek, nie są drożdżowe i nie są smażone, nie są też grubo obsypane pudrem ale na pewno są super i są fit i wyglądają pięknie👌😵a poza tym piekąc je omijamy problem z szumiącym tłuszczem 😉
Składniki:
- 300 gram sera białego
- 120 gram płynnego miodu
- 400 gram mąki pełnoziarnistej
- 2 jaja
- 1 zółtko
- 100 gram masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser, miód i jaja wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję zblendowane produkty oraz miękkie lub roztopione masło i zagniatam ciasto.
Ciasto ma w miarę zbitą konsystencję, raczej nie lepi się do rąk.
Zagniecione ciasto rozwałkowuję na grubość ok 1 cm i wycinam z niego kółka. Robię to szklanką i kieliszkiem, jedno i drugie maczam w mąkę (nie będą się kleić).
Tak przygotowane kółka przekładam na papier do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni przez 20 - 25 minut. Mają się ładnie zarumienić. Podaję same lub posypane ksylitolowym pudrem. Smacznego ! 😍
A ja mam tu dzisiaj dla Was fajną alternatywę dla babcinych kółek, nie są drożdżowe i nie są smażone, nie są też grubo obsypane pudrem ale na pewno są super i są fit i wyglądają pięknie👌😵a poza tym piekąc je omijamy problem z szumiącym tłuszczem 😉
Składniki:
- 300 gram sera białego
- 120 gram płynnego miodu
- 400 gram mąki pełnoziarnistej
- 2 jaja
- 1 zółtko
- 100 gram masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser, miód i jaja wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję zblendowane produkty oraz miękkie lub roztopione masło i zagniatam ciasto.
Ciasto ma w miarę zbitą konsystencję, raczej nie lepi się do rąk.
Zagniecione ciasto rozwałkowuję na grubość ok 1 cm i wycinam z niego kółka. Robię to szklanką i kieliszkiem, jedno i drugie maczam w mąkę (nie będą się kleić).
Tak przygotowane kółka przekładam na papier do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni przez 20 - 25 minut. Mają się ładnie zarumienić. Podaję same lub posypane ksylitolowym pudrem. Smacznego ! 😍
Komentarze
Prześlij komentarz