Alternatywa dla popcornu - PIECZONA CIECIERZYCA:)

Fitgirl 🏃czy nie fit (🙀) chyba każda z nas lubi od czasu do czasu pochrupać coś przy wieczornym seansie filmowym. Idealnie było by, gdyby przekąska była jednocześnie smaczna i zdrowa😏. Możliwe???



Myślę, że moja dzisiejsza propozycja, czyli PIECZONA CIECIERZYCA spełnia obydwa kryteria.

Niektóre z jej cennych właściwości :

- jest źródłem białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m. in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych,
- ma liczne zastosowanie zdrowotne: między innymi zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
- zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu.

A oprócz tego jest CHRUPIĄCA i SMACZNA💚😍😋😊


Sposób przygotowania:
1. Porcję ciecierzycy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu lub (tak jak ja) korzystamy z wersji konserwowej (jeśli przekąska ma być gotowa na już)😋.
2. Ziarna osuszamy najpierw na durszlaku następnie dodatkowo ręcznikiem papierowym.
3. Ciecierzycę wsypujemy do woreczka foliowego i dodajemy:
- dwie łyżki oleju
- wybrane przyprawy do smaku (u mnie chilli, czosnek granulowany i odrobina soli).
Woreczek zamykamy i dokładnie obtaczamy🔃 ziarna przyprawami.
4. Przyprawioną ciecierzycę wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy⏰ 30-40 min w 180ºC.

Można pałaszować na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO!!!😋







Komentarze